Διαχειρηση των απορριμματων.Στο Δημοσιο η στις πολυεθνικες;

Aποκυήματα αριστεροειδώς οικολογούντων (μπραβο!!)

Ιανουαρίου 29, 2010 in Πολιτική-Κοινωνία των πολιτών | Γράψτε ένα σχόλιο (Edit) Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2010 Β. Γκάτσος. Τελευταίες εξελίξεις για τη σωστή διαχείριση απορριμμάτων Σε αυτή τηνδιεύθυνση http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_2_28/01/2010_388459 μπορείτε να βρείτε τις τελευταίες εξελίξεις για τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων. Οι σωστές λύσεις που έδωσε η Ευρώπη βασίζονται σε πολύ μεγάλες εξειδικευμένες ιδιωτικές εταιρείες. Κάπως έτσι θα γίνει και στη χώρα μας. Δεν χρειάζεται να γίνει το Δημόσιο και οι Δήμοι διαχειριστές απορριμμάτων και παραγωγοί λιπασμάτων. Απλά πρέπει να πάρουν γρήγορα σωστές αποφάσεις και να ανοίξουν αυτόν τον τομέα στις εταιρείες. Άμα κάποιοι έχουν άλλα «δημόσια οράματα», ας τα έχουν. Δημόσια διαχείριση απορριμμάτων σημαίνει διορισμοί επί διορισμών, σύμβουλοι επί συμβούλων, εισπράξεις επί εισπράξεων, τέλη επί τελών και τα σκουπίδα στη θέση τους. Τα ίδια και τα ίδια δηλαδή. Καιρός να αντιγράψουμε Γαλλία και Γερμανία σε αυτό που ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΚΑΝΟΥΝΕ και όχι σε αυτό που μερικοί έχουν στο μυαλό τους, θεοποιώντας ως σωτήρα το κράτος. Αν γίνουν αυτά που γράφει το άρθρο στην Πρωτεύουσα, τότε σίγουρα ένα κέντρο μπορεί να γίνει στην Πελοπόννησο και να συνδέεται με επί μέρους κέντρα συλλογής επαρχιών ή νομών. Άλλωστε δεν υπάρχει καμιά μελέτη της Green peace ή της WWF που να απορρίπτει τις ιδιωτικές εταιρείες και να αποδεικνύει ότι μόνο οι Δήμοι, οι Νομαρχίες και το Κράτος είναι γεννημένοι για να είναι καλοί σκουπιδιαραίοι. Αυτά είναι αποκυήματα αριστεροειδώς οικολογούντων. Το δημόσιο και οι δήμοι και οι περιφέρειες έχουν πολύ πιο σπουδαία να κάνουν, αν θέλουν. Οι μεγάλες εταιρείες θα μας φέρουν και τις ειδικές συσκευές οικιακής κομποστοποίησης και την τεχνογνωσία και δεν θα αυτοσχεδιάζουμε στη προσπάθεια να πείσουμε ότι κάτι κάνουμε. Β. Γκάτσος 

 Μου αρεσε σαν τιτλος το συγκεκριμενο αποσπασμα απο το σημειωμα του κ Γκατσου http://enpoermionis.blogspot.com/2010/01/blog-post_3100.html

 Επι τελους τα πραγματα μπαινουν σε πολιτικη βαση ξανα.

 Επιτελους η δεξια βρισκει ενα εκφραστη των αποψεων της σοβαρο και επιστημονα. Γιατι κατι τετοιο ελειπε στην επαρχια μας. 

Γιατι ανεξαρτητα απο το κομμα που ψηφιζουμε οι δεξιες αποψεις διαπερνουν οριζοντια το σωμα της Ελληνικης κοινωνιας. 

Η επαναλαμβανομενη αντιθεση του κ Γκατσου με συλλογικοτητες και ανθρωπους του περιβαλλοντικου (αλλα και του οικολογικου χωρου) δεν ηταν για το  αν τα σκουπιδια βγαζουν η οχι διοξινη οταν καιγωνται,( εξ αλλου και ο ιδιος αλλα ελεγε την Ανοιξη και τα ακριβως αντιθετα τον χειμωνα.) 

Πισω απο την δηθεν επιστημονικη διαφωνια κρυβεται μια πολιτικη διαφωνια που εχει εκφραστει κατ επαναλληψη με απαξιωτικους χαρακτηρισμους. 

Ο κ Γκατσος χρησιμοποιει συνειδητα αυτους τους χαρακτηρισμους επιζητωντας μεσα απο μια οξεια αντιπαραθεση να βρεθει στο επικεντρο των συζητησεων. Αυτος ο ιδιος και οχι καποια συλλογικοτητα στην οποια ανοικει η προσδοκα να συγκροτηθει. 

Τωρα να αρχισω να γραφω και γω για ανθρωπους που προωθουν τα συμφεροντα του μεγαλου κεφαλαιου για πληρωμενα οργανα της εργοδοσιας( και αλλα παρεμφερη Σταλινικα) μου φαινεται χαζο. 

Οι χαρακτηρισμοι ανθρωπων με προσβλητικους ορους ειναι αδιεξοδοι. 

Το να μην απαντησω παλι φαινεται πως δεν εχω επιχειρηματα. 

Απο τη μια μερια οι “αντικρατιστες” της αποτελεσματικοτητας της ιδιωτικης πρωτοβουλιας με βαση το οικονομικο κερδος της “αξιοποιησης” των απορριμματων για να βγουνε λεφτα και απο την αλλη οι “κρατιστες ” αριστεροι οικολογουντες υπερασπιστες ενος αναποτελεσματικου κρατους  που το μονο κινητρο του ειναι το βολεμα των κολητων το οποιο αν απαρνηθει τον ρολο του σκουπιδαραιου θα ασχοληθει με τα αλλα βασικα και σπουδαια. 

Υπαρχει βεβαια και μια τριτη πιθανοτητα. 

Να μην ειμαστε οι “αριστεροειδως οικολογουντες” ουτε με τον κρατισμο της ρεμουλας ουτε με την ιδωτικη πρωτοβουλια που εχει σαν αποκλειστικο στοχο το κερδος. 

Γιατι ΑΥΤΗ ακριβως η ιδιωτικη πρωτοβουλια βουλιαξε και την παγκοσμια οικονομια και το περιβαλλον. 

Γιατι ο κρατισμος δεν ειναι αντιθετος αυτης της ιδιωτικης πρωτοβουλιας αλλα υποστηρικτης και συμπληρωμα της.  ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΚΟΣ 

Η διαφωνια μπορει να επεκταθει και σε αλλους τομεις. 

Την υγεια την παιδεια την ενεργεια τις συγκοινωνιες και παει λεγοντας. 

Σουβλατζιδικα κρατικα;Οχι βεβαια. Καλλιτεχνες κρατικοδιαιτοι; Οχι βεβαια. Βιολογικες καλλιεργειες μονο σε κρατικα χτηματα ;Οχι βεβαια. 

Απ την αλλη μερια ομως Δημοσιος τομεας αποκεντρωμενος και ελεγχομενος απο τους πολιτες- καταναλωτες ναι φυσικα.Διαχειρηση απορριμματων, νερο,  υγεια, σχολεια, πολιτσμος κατω απο μια ενοποιημενη σταση που θα βαζει τις αναγκες των ανθρωπων πανω απο το οικονομικο οφελος (κρατικο η ιδιωτικο) ναι φυσικα. 

Τι παιζανε τα ιδιωτικα καναλια  σημερα το πρωι. Κυριες που δειχνουν τα στηθη τους μιλωντας για τα αστρα κουτσομπολια για το ταδε μοντελο συνταγες  για λαχανοντολμαδες.Ποιο ειναι το κοινο αυτων των εκπομπων που στηριζωνται στην διαφημηση για να ειναι οικονομικα επικερδεις; 

Γιαγιαδες και παπουδες συνταξιουχοι που ουτε να φανε μπορουνε ουτε να απολαυσουν τους καρπους μιας πλουσιας ερωτικης ζωης.

 Και ανεργοι που χαζευουν την τηλεοραση και νοικοκυρες που ειναι κλεισμενες στο διαμερισμα γιατι δεν βρισκουν δουλια.

 Σιγα μην θελουν να κερδισουν πελατες οι διαφημηστες.Σιγα μην εκφραζουν την πλειοψηφια του κοσμου αυτες οι βλακειες.

 Σιγουρα ομως εκφραζουν την γνωμη που εχει το ιδιωτικο κεφαλαιο για τον πολιτισμο των ανθρωπων

 Και την συνειδηση που θελει να διαμορφωσει  μια ψευδη εικονικη πραγματικοτητα

 Μια ψευτικη συνειδηση,ενα ιδεολογημα που να μην εχει σχεση με τον αληθινο κοσμο ετσι που να κανει τους πολιτες αβουλους καταναλωτες.

 Μας λενε αυτος ειναι ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ. Οχι δεν ειναι!

 Τι επαιζε η κρατικη(εστω) τηλεοραση; Ενα ντοκυμαντερ για τον Παπαδιαμαντη.

 Αυτο εννοω δεξια και αριστερη αντιληψη για τα πραγματα.

 Η δεξια βλεπει το ατομο και το κερδος , την ιδιοκτησια και την συσωρευση υλικων αγαθων, την εμπορευματοποιηση ανθρωπων και σχεσεων σαν αξια.

  Η αριστερα βλεπει την ομορφια και την ποιοτητα την συλλογικοτητα και την αλληλεγγυη την αρμονια αναμεσα στους ανθρωπους και την φυση.

 Να την βρασω την ιδιωτικη πρωτοβουλια.

Δουλεια με την ωρα χωρις ενσημα  sσους υπαλληλους, κακη ποιοτητα προιοντων για να συμπιεστει το κοστος, φορτωμα στο περιβαλλον στη ζουλα των σκουπιδιων τους για να φτιαξουν πισινα.

Ιδιωτικη πρωτοβουλια στο να φτιαξεις καλο σουβλακι ναι.Στο να διαχειριστεις τα σκουπιδια της χωρας ομως οχι.

 Ναι  ειμαι υπερ του Δημοσιου συμφεροντος. Στα βασικα αγαθα το κριτηριο πρεπει να ειναι η εξυπηρετηση των ανθρωπινων αναγκων και η προστασια του περιβαλλοντος και οχι η ενεργοποιηση των ποιο ατομιστων επιθετικων και ανταγωνιστων ανθρωπων προκειμενου να βγαλουν λεφτα.

 Οχι δεν πιστευω πως το σημερινο συγκεντρωτικο κρατος και τα κομματα που το στηριζουν ειναι το καλυτερο εργαλειο για την εξυπηρετηση του Δημοσιου συμφεροντος.Εξ ου και η συζητηση και η κριτικη για τον Καλλικρατη.

 Ομως η απαντηση δεν ειναι η ζουγκλα της αγορας και της πρωτοβουλιας των ιδιωτων με στοχο το οικονομικο ατομικο τους οφελος.

 Εκει ειναι η πολιτικη μου διαφωνια με τον κ Γκατσο τον οποιο σιγα σιγα γνωριζω (οχι πλεον οπως πριν μεσα απο τα βιβλια του ) αλλα και σαν ενεργο πολιτη μεσα απο τις δημοσιες παρεμβασεις του και την συστρατευση του με καποιους απο τους σημερινους διαχειριστες της πολιτικης και οικονομικης εξουσιας σε τοπικο αλλα και γενικωτερο επιπεδο.

 Σεβαστες οι αποψεις του τις εκφραζουν και πολλοι αλλοι εξ αλλου, αλλα διαφωνουμε ριζικα.

 Αυτο το συστημα απετυχε. Αυτοι οι ιδιωτες απετυχαν.Και αυτη ακριβως ειναι κριση που βιωνουμε ολοι μας.

 Οπως λεει παραστατικα στο τελος του σημειωματος του ο κ Γκατσος

 δεν θα αυτοσχεδιάζουμε στη προσπάθεια να πείσουμε ότι κάτι κάνουμε.

 Θα προσεθετα, συμφωνοντας, και δεν θα υπερασπιζομαστε ιδεολογικα τις επιλογες των  αφεντικων με την ιδιοτητα του ” ανεξαρτητου-αντικειμενικου ” επιστημονα.

 Κανεις δεν ΑΥΤΟ σχεδιαζει.Δεν προκειται περι ατομικης αντιπαραθεσης κ Γκατσο.

 Οι προσπαθειες για την υπερασπιση του δημοσιου χωρου , ειναι συλλογικες ,πολιτικες, πανευρωπαικες.

 Τωρα WWF και Greenpeace ας τις αφησουμε εξω για την ωρα απο την συζητηση ειδικα την greenpeace την οποια γνωριζει ο κ Γκατσος καλα.

 Για την Ευρωπη των ιδιωτικων εταιρειων τις λυσεις της και την χωρα μας ενα υπεροχο χιουμοριστικο αρθρο

 http://aristerosxima.blogspot.com/2010/01/blog-post_29.html

 Τελος για το αν στην Ευρωπη εχουν δοθει ολα στο ιδιωτικο κεφαλαιο (βεβαιως και υπαρχει αυτη η προσπαθεια μεσω των ΣΔΙΤ σιγα σιγα)δεν ειναι καθολου ετσι.Υπαρχουν αντιστασεις.

 http://www.municipalwasteeurope.eu/

 Municipal Waste Europe promote municipal waste management within the European Union.

 The interest is based on the freedom of choice concerning organisational
and financial structure for local and regional waste management responsibility. The municipalities must have the opportunity to operate on the entire waste market. The objective of Municipal Waste Europe is to safeguard the interest of municipalities and public entities responsible for policy and operation in the field of waste management, thus including sorting, collection, recycling, recovery and disposal as well as administration, economics, planning, education and development

 http://www.fead.be/

 FEAD is the European organisation which represents the EU’s waste management industry. Our members are national associations of waste management and environmental services, whose members are private and/or public waste management companies. These are active in all forms of waste management, giving FEAD an overview of the various management options and how they are adaptable to different situations and localities.

For more information on our role and working method, please view our presentation brochure by clicking one of the icons below or contact us on more specific issues.

 http://street-cleaning.blogspot.com/2009/08/blog-post_27.html

 Η Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων είναι υπηρεσία δημόσιου και γενικού ενδιαφέροντος, μία βάση τον πολιτισμό, περιβαλλοντικό έλεγχο και την προστασία της υγείας.
Οι τοπικές και περιφερειακές αρμοδιότητες αποτελούν θεμελιώδες θέμα για την διευθέτησης ενός βασικού επιπέδου δημοσίων υπηρεσιών.

Αλλα και EUROPA

 Συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα

 Οι συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα αποτελούν όλο και περισσότερο δημοφιλή μέθοδο για τη λειτουργία, την κατασκευή ή την ανακαίνιση υποδομών ή την παροχή υπηρεσιών. Συνάπτονται σε διάφορους τομείς, όπως στις μεταφορές, τη δημόσια υγεία, την εκπαίδευση, την εθνική ασφάλεια, τη διαχείριση αποβλήτων και λυμάτων και τη διανομή ενέργειας. Η ΕΕ σκοπεύει να διασφαλίσει αποτελεσματικό ανταγωνισμό στις συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα και διευκρινίζει πώς θα πρέπει να εφαρμόζονται οι κανόνες της ΕΕ κατά την επιλογή εταίρων από τον ιδιωτικό τομέα.

 Αλλα αρθρα σχετικα με τον παραπανω προβληματισμο  http://www.syriza.gr/press/arthra-parembaseis/dia3c7eirisi-aporrimmaton-ypar3c7ei-protasi-2013-dieksodos

 http://ec.europa.eu/environment/waste/index.htm

 Για το μεγαλο φαγοποτι που εχουν στησει μεγαλες ιδιωτικες εταιρειες στην Ευρωπη πανω στα δημοτικα τελη καθαριοτητας δειτε παρακατω.  ΦΑΓΟΠΟΤΙ Εδω και τεσσερα χρονια εχουν αρχισει εξαγορες αναμεσα τους και δημιουργουνται μεγαλα καρτελ σε πανευρωπαικο επιπεδο που θα καθοριζουν και το υψος των δημοτικων τελων στο μελλον .

 Αυτοι οι οικονομικοι γιγαντες βλεπουν την χωρα μας και τα Βαλκανια σαν μια αναπτυσομενη αγορα σαν ενα ξερολουκουμο δηλαδη για αυξηση των κερδων τους.

 Κοιταχτε και το ΝΕΡΟ πως κολαει διπλα στα σκουπιδια για ιδιωτικοποιηση. Προσφατη η συγκρουση βουλευτων της Αργολιδας ΝΔ για το αν ειναι υπερ η κατα της ιδιωτικοποιησης του νερου. ΑΝΑΒΑΛΟΣ

 ΝΟΜΑΡΧΙΑ  Οι πολυεθνικές εταιρείες εμπορίας νερού έχουν επιδοθεί τα τελευταία χρόνια σε μεγάλες κινητοποιήσεις για την ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων και η παγκόσμια τράπεζα προέβλεψε ότι το παγκόσμιο εμπόριο νερού σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αποφέρει αστρονομικά κέρδη δισεκατομμυρίων δολαρίων.

 Δειτε πως η εταιρια του κ Βγενοπουλου  VEOLIA παιζει και στον χωρο της ιδωτικοποιησης του νερου εκτος απο τα σκουπιδια.

 http://www.edo-mko.gr/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=37&Itemid=115

 Οι τρεις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του νερού είναι η γαλλική Suez, η οποία εξυπηρετεί 117,4 εκατ. ανθρώπους στον κόσμο, η επίσης γαλλική Veolia Environment (Vivendi) με 108,2 εκατ. και η γερμανική εταιρεία κοινής ωφελείας RWE (Rheinisch-Westfalisches Elektrizitatswerk) με 69,5 εκατ., πριν πουλήσει τη θυγατρική της βρετανική εταιρεία υδάτων Thames Water στην αυστραλέζικη Kemble Water. Οι άλλες μεγάλες πολυεθνικές στον κλάδο του νερού είναι η ισπανική Aguas de Barcelona (35,2 εκατ.), η γαλλική SAUR (33,5 εκατ.) και η βρετανική United Utilities (22,1 εκατ.).

 http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_2_28/01/2010_388459

 H πρόταση συνοδεύεται με δέσμευση της εταιρείας VEOLIA, η οποία θα πρέπει να σημειωθεί ότι δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της Aνατολικής Mεσογείου και των Bαλκανίων στον τομέα της διαχείρισης υδάτινων πόρων και αστικών απορριμμάτων για την ίδρυση στην Aθήνα Kέντρου Eκπαίδευσης Πράσινης Aνάπτυξης για τη νοτιοανατολική Mεσόγειο.

 Για την Veolia/Onyx που εκπροσωπει ο κ Βγενοπουλος θα βρειτε εδω  ΦΑΓΟΠΟΤΙ  πληροφοριες, ειναι η μεγαλυτερη πολυεθνικη στον κοσμο στον τομεα διαχειρησης αστικων αποβλητων

 Εξ αλλου ο κ Βγενοπουλος ειναι γενικοτερα “μεσαζων” μεγαλων οικονομικων συμφεροντων που επενδυουν στην χωρα μας σε στρατηγικους τομεις.

 Τα σχεδια για εργοστασια πυρολησης ΠΥΡΟΛΗΣΗ  δεν ειναι ασχετα απο αυτους τους σχεδιασμους (οχι αυτοσχεδιασμους, οικονομικα και πολιτικα οργανωμενους σχεδιασμους , που θα ρουφηξουν ακομα περισσοτερο την χωρα μας, βυθιζοντας την στην εξαρτηση απο πολυεθνικες ακομα και στην διαχειρηση των απορριμματων)

 Πληρωμενα αρθρα διαφημησης σε εγκυρες εφημεριδες , βοηθουν προς την αποδοχη αυτης της επιλογης απο τον κοσμο και διαμορφωνουν το καταλληλο κλιμα.

 Αλλες εταιριες αντιπροσωποι του διεθνους κεφαλαιου που ενδιαφερονται.

 http://www.etae.com/cat.asp?catid=567 κατέχει ηγετική θέση σε Ελλάδα και Κύπρο στο χώρο διαχείρισης απορριμμάτων.

 http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=15637&subid=2&pubid=24027160  Mονάδων ολοκληρωμένης διαχείρισης και παραγωγής ενέργειας από απορρίμματα απόβλητα και βιομάζα.

 Για τους μικροδιαχειριστες της ιδωτικης πρωτοβουλιας που εχουν αναλαβει σημερα τα απορριμματα στην Ερμιονη διαβαστε….

 http://stamdamd.blogspot.com/2010/01/blog-post_8315.html

 http://stamdamd.blogspot.com/2010/01/blog-post_31.html

 Ενα σχετικο βιβλιο http://www.springer.com/economics/environmental/book/978-1-4020-0543-5 

Author: makis

Οικολογική Εναλλακτική Παρέμβαση Ερνιονίδας Σκέψη παγκόσμια - Δράση τοπική 1986-2008 Αναφορές στο παρελθόν,δράση στο παρόν ελπίδες για το μέλλον sikam

Leave a comment